Home / Årstider og Begivenheder / Ceremonier / Båltænder-trylledrik

Båltænder-trylledrik

Som en lille effekt når lejrbålet skal tændes om aftenen, for eksempel inden et natløb, kan der anvendes en praktisk lille trylledrik der antænder bålet. Den kræver dog lidt forberedelse.

På forhånd laves 1-3 små pakker af kaffefilter hvori man har anbragt 1-2 teskefulde kaliumpermanganat. Pakkerne rulles tæt sammen. Brug gerne ublegede kaffefiltre, da de ikke er så synlige i bålet.
Bålet klargøres og gennemvædes med lampeolie. For at lampeolien ikke fordamper, må dette ikke ske for længe før bålet skal tændes.
Pakkerne anbringes herefter inde i bålet nogle steder hvor man kan komme til at overhælde dem med trylledrikken.

Trylledrikken kan bestå af hvadsomhelst, fx. blot almindeligt saftevand, eller også kan man kreere sin egen ulækre drik.

Når deltagerne til lejrbålet alle har drukket af trylledrikken, spæder man trylledrikken op med ligeså meget glycerin som der er trylledrik tilbage i kanden.

Lidt af indholdet fra trylledrik-kanden hældes i bålet, og bål-lederen kan nu opfordre deltagerne til at påkalde sig mørkets kræfter, der skal tænde bålet.

Efter et øjeblik bryder de små kaffefilterpakker i brand og antænder hurtigt bålet.

Alternativt (og det var min oprindelige opskrift på ceremonien) kan glycerinen være blandet i trylledrikken på forhånd. Glycerin er fuldstændigt uskadeligt at drikke, specielt i de små mængder der er tale om her. Desværre giver glycerin en “tør” bismag i drikken, og forårsager derfor mange protester blandt deltagerne under en ceremoni der helst skulle være højtidelig (man kan ikke sidde og brokke sig, når mørkets magter skal hidkaldes). Jeg har derfor senere valgt at anvende metoden, hvor glycerinen blandes i efterfølgende. Alternativt, hvis man kan komme til at ombytte kanderne, således at man har en kande med ren ufortyndet glycerin er dette naturligvis at foretrække.

For de kemi-interesserede kan fortælles, at den reaktion der sker er, at glycerinen bliver kraftigt iltet (oxideret) af kaliumpermanganat, og udvikler så kraftigt varme at kaffefilteret bryder i brand og dermed også lampeolien.

Materialer Kaffefilter
Kaliumpermanganat (kan købes hos materialisten)
Glycerin (kan købes hos materialisten)
1 kande
Saftevand til trylledrik
Lampeolie
Inde/ude Udendøre
Sted Intet særligt sted påkrævet
Bemærk Som alle andre ideer her på www.sjovide.dk, hvor der indgår anvendelse af kemikalier, skal der her gives en advarsel om, at kemiske forsøg principielt er farlige. Brug dem kun, hvis du ved hvad du gør. Og bruger du dem hvor andre er tilstede, så sørg for at have afprøvet det på forhånd!
Antal 0-100
Alder 0-100
Varighed Ikke angivet
Skrevet af Jan, 2002-02-03 14:25:07

Check Also

Fremstilling af tandpasta

Det er vigtigt at forstå, hvad det er for ting vi putter i munden, og …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *