Home / Aktiviteter / Fuglefoder i den kolde tid

Fuglefoder i den kolde tid

Vinteren er typisk den tid hvor vi tænker på fuglene, og sørger for at lægge foder ud til dem. Faktisk er der ikke spor i vejen for at fodre dem hele året, men i sommerhalvåret har fuglene naturligvis lettere ved selv at finde føde. Ved at fodre fuglene hele året kan man dog glæde sig over, at have en masse liv udenfor vinduerne.

I supermarkeder og dyreforretninger kan man købe fuglefoder i mange afskygninger, men man kan, som med så meget andet, sagtens lave det selv.

Én af de enkle og dekorative måder at lave fuglefoder på er ved hjælp af kokosnødder.

Start med at save et snit i kokosnødden på midten, så det bliver muligt at hælde mælken ud. Ofte vil man slå to huller i enden af kokosnødden, men da den senere skal fyldes op med blandt andet smeltet fedtstof, er huller en dårlig ide.

Sav derefter kokosnødden helt igennem på midten med en almindelig sav. Du har nu to halve kokosnødskaller, og selvom man kan have en stor trang til at finde bastskørtet frem og klæde sig ud som hulahula-pige, så må vi ikke glemme, at vi er ved at lave foder til fuglene.

Find en gryde frem, og smelt en blok palmin heri. Du kan sagtens bruge andet fedtstof end palmin, fx fedt der er til overs fra den sidste and der er blevet stegt i ovnen. Når fedtstoffet er smeltet tages gryden af blusset. Nu er det tid for at hælde kornblandingen i det smeltede fedtstof.

Hæld nok kornblanding i fedtstoffet til at du får en god masse hvor du ikke kan se ret meget flydende fedtstof. Fedtstoffet skal kunne binde kornblandingen sammen når den er størknet, men der skal ikke være så meget fedt at kornene sejler rundt i det. Til 1 blok palmin bruges omkring 800 gram kornblanding, hvilket dog kan afhænge noget af kornsorterne.

Når blandingen er færdig, kan du fylde den i kokosnødskallerne. Fyld bare helt op til kanten. Nu kan du stille kokosnødskallerne et køligt sted, så blandingen kan størkne. Du kan selvfølgelig også bare lade dem stå på bordet, men så skal du være lidt mere tålmodig.

Når fedtstoffet med korn er afkølet og størknet er skallerne færdige, hvis de blot skal kunne stå ude i haven eller på foderbrættet. Vil du gerne kunne hænge dem op i træerne, skal der laves huller til snoreophæng. Med et 4-5 mm træbor laves 3 huller rundt om hver kokosnødskal cirka ½ centimeter fra kanten. Her igennem trækkes snore der samles i toppen til et ophæng.

Med mindre du har fundet nogle superstore gensplejsede kokosnødder, skal du regne med, at der bruges omkring 1 blok palmin til 6 hele kokosnødder.

Du kan også lave fuglefoder med andet end kokosnødder. For eksempel kan du bruge de nederste 6-7 centimeter af en mælkekarton som støbeform i stedet for kokosnødder. Du kan også sagtens bruge tomme yoghurtbægre, engangskrus eller lignende. Når massen er størknet kan du skære den færdige foderblok ud, og lægge den ud på fuglefoderbrættet.

Check Also

Kastanjemølle

Det er umuligt at lade være med at samle de smukke, glatte hestekastanier, når de …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *