Home / Spil / Kortspil / Poker

Poker

Af alle kortspil er poker formentlig det mest velkendte. Et ægte hasardspil taget ud af tredivernes Chicago, eller en gammel western. Gamelt som det er, og spillet i mangen et snusket værtshus, findes der selvfølgelig mange varianter af Poker, og her skal een af dem beskrives.

Et spil kort gør det ikke alene når man skal spille poker. Poker kan ikke spilles på en banegård mens man venter på toget. Ej heller kan det spilles på familieskovturen mens ungerne spiller kroket. Poker kræver dæmpet belysning, cigarrøg og whiskey uden is. Når den rette stemning er fundet, kan vi gå igang med selve spillet.
Udover et spil kort, skal vi selvfølgelig også have noget at spille om. Vælger man at spille poker i forbudsdanmark, må man ikke bruge mønter, men må bruge jetoner, knapper, mariekiks, piratos eller hvad man nu kan finde i rigelige mængder. Sågar tændstikker kan bruges. Vælger man at spille udenfor Danmark, kan man jo passende bruge nogle af de små euromønter som vi alligevel ikke kan bruge herhjemme.

Kortspillet blandes (overraskende nok), og bundkortet vendes. De deltagende spillere anbringer en minimumsindsats i puljen i form af jetoner. Kortgiveren uddeler kort, eet kort ad gangen med uret, og hver spiller får 5 kort. Spillerne må ikke kigge i kortene, før alle kort er delt ud.

Nu satses der. Spilleren til venstre for kortgiveren starter med at lægge sin indsats. Lægger han 1 jeton skal de næste spillere lægge mindst det samme for at blive i spillet. Lægger nogen et yderligere beløb, altså forhøjer indsatsen, skal de følgende spillere lægge samme beløb, et højere eller trække sig af spillet.

Når alle spillere har lagt samme beløb eller trukket sig, kan man bytte kort. Spilleren til højre for giveren lægger som den første de kort han vil af med, med bagsiden op. Ingen må se disse kort. Kortgiveren giver ham et tilsvarende antal nye kort. Dette fortsætter med uret til alle spillerne har fået byttet kort. Hvis kortgiveren når til bundkortet, må dette ikke uddeles, men følgende kort tages fra bunden af bunken med aflagte kort.
Man kan vælge at have endnu en købsrunde, eller blot nøjes med denne ene. Herefter skal der igen satses på samme måde som før. Man kan forhøje indsatsen hvis man synes man har gode kort, man kan bluffe (det er jo det det hele handler om) eller man kan vælge at trække sig for at ryge noget mere cigar.
Hvis alle spillere trækker sig, har den sidste spiller vundet puljen, og behøver ikke engang at vise sine kort, og dermed blive afsløret i bluff.
Når alle har lagt indsatsen i puljen, skal man vise sine kort, og den spiller der sidst har lagt penge i puljen, begynder. Hvis en anden spiller har bedre kort, viser han sine kort. Har man mindre lægger man blot sine kort med bagsiden opad.

Nu kommer jo så det afgørende, nemlig hvad der er “pokerhænder”. Med mindst værdi først: højt kort, et par, to par, tre ens, straight, flush, fuldt hus, fire ens, straight flush og royal straight flush.
De kort der ikke indgår i en mulig kombination tæller ikke med, og skal blot ignoreres.
Højt kort, er det højeste kort man har på hånden, hvor esset har den højeste værdi. Ikke overraskende er et par to ens kort, hvor to damer er højere end to knægte osv. To par er naturligvis to gange to ens kort, ligesom tre ens naturligvis er tre kort med samme værdi, fx ruder knægt, spar knægt og hjerter knægt.

Straight er 5 kort i rækkefølge uafhængigt af farven. Det højeste kort udtrykker værdien.

Flush er 5 kort i samme farve uafhængigt af værdien. Også her er det det højeste kort der udtrykker værdien.

Fire ens siger næsten sig selv, mens fuldt hus består af to ens plus 3 ens kort. Det er værdien af de tre ens der udtrykker værdien af ens hus, og dermed om det er mere værd end en andens fuldt hus.

Straight flush er en kombination af straight og flush, og skal således bestå af fem kort i rækkefølge i samme farve. Igen er det højeste kort udtryk for værdien.

Royal straight flush er det samme som straight flush, men har esset som højeste kort og består således af 10, knægt, dame, konge og es i samme farve.

Har to spillere de samme kombinationer af kort, vinder den med den højeste værdi. Er den højeste værdi den samme kigger man på den næsthøjeste værdi, fx. værdien af de to ens kort i et fuldt hus. Er der tale om en straight eller fx. 2 par med samme værdi, er spillet uafgjort og indsatsen må deles mellem spillerne.

Materialer Et sæt kort
Jetoner eller lignende
Cigarer
Inde/ude Indendøre
Sted Intet særligt sted påkrævet
Bemærk Ingen
Antal 0-100
Alder 0-100
Varighed Ikke angivet
Skrevet af Jan, 2002-03-31 15:48:08

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *