Home / Aktiviteter / Naturaktiviteter / Svampefarvning

Svampefarvning


Hvis man gerne vil gå på svampejagt, men ikke rigtig tør spise svampene, så kan man jo i stedet bruge dem til at farve garn med. Det er ikke svært, og det kræver ikke noget særligt udstyr.


Cinnoberbladet slørhat (Cortinarius semisanguineus) er ofte meget talrig i yngre granbevoksninger. På få minutter kan man plukke en kurvfuld. Svampene koges derefter godt igennem i et par liter vand, hvorefter svampene sis fra vandet, som er blevet mørkerødt. Det er dette vand man farver med – det kan absolut ikke spises!


Garnet skal være ufarvet uldgarn i løse nøgler. Før farvningen skal garnet bejdses, hvilket betyder at det skal opvarmes i en opløsning af et metalsalt. Helst i en stålgryde. Man skal altid huske at varme ulden langsomt op og køle den langsomt af, så kan den sagtens tåle at koge. Forskellig bejdse giver forskellige farver. Luft godt ud under bejdsningen!


Efter bejdsningen skylles garnet godt og kommes så i svampevandet som langsomt opvarmes til kogepunktet. Lad garnet ligge i badet en times tid og skyld det så grundigt. Disse tre garnnøgler er alle farvet med cinnoberbladet slørhat. Det røde nøgle er bejdset med alun, det brune med kobbersulfat og det lyse er ikke bejdset.

Tekst og billede bragt med tilladelse af Bjørli Lehrmann, Vestre Hus

Materialer Cinnoberbladet slørhat
Ufarvet uldgarn
Alun (aluminiumsulfat)
Kobbersulfat
Stålgryde
Inde/ude Indendøre og udendøre
Sted Intet særligt sted påkrævet
Bemærk Ingen
Antal 0-100
Alder 8-100
Varighed Ikke angivet
Skrevet af Jan, 2006-08-13 23:59:59

Check Also

Fjerpen

En rigtig fjerpen er temmelig vanskelig at skrive med. Denne fjerkuglepen derimod går an. Og …

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *